Pasta z bakłażana

       

Pokrewne


gdybyś był a nie bywał

Temat: Dipy
do jogurtu slodka i ostra papryka mielona, proszek curry. humus - zmiksowana ciecierzyca z oliwa, czosnkiem i ewent, tahini lub jak widzialam na forum suszonymi pomidorami. pasta z baklazana pieczonego. salsa z siekanych pomidorow, cebuli, ziol. zmiksowane awokado z jogurtem, odrobina majonezu, sokiem z cytryny. pasta z oliwek. pasta z pieczonej papryki (chocby ajvar). zmiksowana fasola z przyprawami (np. czerwona z kuminem i ostra papryka lub biala z czosnkiem i rozmarynem)
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,81339743,81339743,Dipy.html



Temat: czym nafaszerować bakłażana
Przepadam, właśnie pakuję do słoików 5 litrów pasty z bakłażana i papryki. Rzecz nieoceniona niedługo będzie. W sklepie słoiczek 180 g od 12 zł w górę i to teraz.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,27655947,27655947,czym_nafaszerowac_baklazana.html


Temat: gdzie w krakowie kupić hummus
Na placu na Groblach jest sklep z potrawami orientalnymi - tak jest hummus w puszkach. I pasta z bakłażana.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,411,79835035,79835035,gdzie_w_krakowie_kupic_hummus.html


Temat: Bakłażn
...tahini to rzeczywiście okres wazności jest raczej krótki w porównaniu z innymi produktami. Ja zużywam takie opakowanie w ciągu miesiąca, czasem nawet szybciej, to taki termin mi nie przeszkada. Ale przy okazji zapytam teściową jak to jest z tym terminem. Wiem, że tahini się szybko nie psuje po otwarciu jeśli przechowujemy w lodówce. Jeśli termin był do listopada, to myślę, że spokojnie mogliście kupić i zrobić np.: mutabbal ( pasta z bakłażana), rybę, ewentualnie hommus (przepis podam niżej) i już zużyjecie pewnie ok. 1/2 opak. Jak tylko porozmawiam z teściową, to dam Wam znać Pozdrawiam
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,579,7631653,7631653,Baklazn.html


Temat: KUCHNIA ARABSKA
Mutabbal - czyli pasta z bakłażana Mutabbal - czyli
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,10662,6162614,6162614,KUCHNIA_ARABSKA.html


Temat: cościk na kanapki
Proponowałbym na bazie pasty sojowej, lub pasty z bakłażana tudzież cukini, czy kabaczka, czy też patisona. Wymienione warzywa soli się (bakłażan) po puszczeniu soku odsącza i smaży/dusi na oliwie. Potem możesz zmiksować i potraktować jako bazę wypadową. Można dodawac do tego co tylko chcesz i tak samo doprawiać czym tylko chcesz. O - przypomina mi się jeszcze taki wszędobylski ajwar. Jest tego trochę. Czy skaza białkowa zabrania stosowania w diecie ryby? Bo wtedy...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,25686340,25686340,coscik_na_kanapki.html


Temat: o co chodzi ze skórką bakłażana?
...skórki, natomiast solę i odsączam przed przyrządzaniem. Najczęściej robię faszerowanego - farsz to jaśminowy ryż ugotowany z tartą marchewką i drobno posiekana pieczarki (lub boczniak) duszone z cebulką, sosem sojowym i odrobiną miodu. Farszem napycham odsączone połówkibakłażana i zapiekam posypane mozzarellą (może być również dowolny żółty ser, lub mieszanka żółtego z łagodnym pleśniowym) Pyyycha :-) A jak się robi pastę z bakłażana?
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,20632,37415440,37415440,o_co_chodzi_ze_skorka_baklazana_.html


Temat: do czego pasta sezamowa?
do hummusu, do pasty z bakłazana
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,71894076,71894076,do_czego_pasta_sezamowa_.html


Temat: oto wróciłem z Krety i boję się stanąć na wadze
...jazdę obowiązkową: Ryby - Ropa, Barbunia (pol. Barwena, eng. Red Mullet) i jako przekąskę do wina małe rybki Atherenas (pol. Ateryna), pieczone w całości (jak chrupki). Długodystansowcom lub parom na pół polecam Doradę. Owoce morza - oczwyiście kalmary, ośmiornice i duże krewety Mięso - jagnięcina, stifado z koziny (pyszne! to taki gulasz jakby z duża ilością cebuli) Dodatki - dakos, tarmosalata (świetne do piwa), pasta z bakłażanów i nieśmiertelne tzatziki Na deser oczywiście bahlavę, kawę i lampeczkę tsikoudii (dla turystow pod nazwa rakii).
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,203,62473761,62473761,oto_wrocilem_z_Krety_i_boje_sie_stanac_na_wadze.html


Temat: czas na przetwory???
a ja polecam przetwory z pomidorów, papryki bakłażanów itp.takie rzeczy sa idealne do makaranów, wiele razy mi tylek uratowaly gdy w lodówce tylko swiatlo juz bylo wystarczyl makaron sloik przetworów troche przypraw i obiad gotowy.. pasta z bakłazanów równiez rewelacyjna na kanapki..itp
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,20012,44204431,44204431,czas_na_przetwory_.html


Temat: Baklazan
Znam pyszną pastę z bakłażana do chleba, albo jako zakąska nazywa się " KAWIOR BAKŁAŻANOWY" Pieczemy w piekarniku n.p. 3 baklazany i 3 papryki do miekosci,obieramy ze skorki i drobno szatkujemy. Smazymy na oliwie duzo cebuli, dodajemy baklazany i papryke za chwile dodajemy paste pomidorową sól, pieprz i odparowujemy do konsystencji pasty. Ja do tej potrawy nie dodaję czosnku, ale można dodawać wszystko wedł. smaku. Smacznego!...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,1813325,1813325,Baklazan.html


Temat: Watek kulinarny (3)
Wrecz przeciwnie Snadanie: lyzka oliwy, lyzka cytryny, lyzka soku z aloesu. Obiad i podwieczorek: pasta z baklazana (nie trzeba gryzc). Kolacja: 2 ziemniaki puree z mlekiem i badrzo drobno posiekana natka pietruszki (ibid.). Picie: herbatki z melissy, miety i woda. Po wczorajszej nocy moze wczesnie padne. Przed snem herbata z melissy, persen i syrop na noc (zeby nie kaszlec). O dziewiatej przyjezdza auto i zabiera mnie do Warszawy. Moze uda sie jutro zjesc co innego i cos wiecej?
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,14420,79714700,79714700,Watek_kulinarny_3_.html


Temat: Bakłażany-tym razem przetwory
Dodatek do sosu, do pizzy, do mięs wszelakich, doskonałe jako smarowanie do pieczywa zwykłego, pitty. Można dodać do jajecznicy. Doskonała przystawka zaostrzająca apetyt to na przykład plasterki łososia wędzonego skropionego cytryną i zwinięte w rulonik a w środku pasta z bakłażanów. Nie wiem do czego jej NIE użyć. Faszerowane jajka, pomidory koktailowe...Można by do rana wymieniać.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,27654188,27654188,Baklazany_tym_razem_przetwory.html


Temat: tahini
Do hummusu, czy pasty z baklazanow.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,99456918,99456918,tahini.html


Temat: Bakłażn
Ja zaproponuję dwa przepisy z bakłażanem w roli głównej : Mutabbal (arabska przystawka) czyli inaczej mówiąc pasta z bakłażana z sosem tahini: Wykonanie jest bardzo proste: 1-2 baklazany upiec w piekarniku (niektorzy mowia, ze mozna opiec na patelni, ale ja tak nie probowalam). Czas pieczenia ok. 30-40 min. w temp. ok. 180oC. Po upieczeniu delikatnie obrac baklazan ze skorki (po lekkim wystudzeniu go). Wlozyc miazsz do miksera, dodac sok z cytryny (do smaku, ale musi byc co najmniej 1/2 cytryny, a lepiej wiecej niz za malo - potrawy arabskie nie...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,579,7631653,7631653,Baklazn.html


Temat: Rumunia sierpień 2008
CD Dzień VI Dziś na śniadanie pojawiają się nowości. Parówki-bardzo smaczne oraz pasta z bakłażana (salata de vinete) Zdania na jej temat są bardzo podzielone. Mi smakuje choć żadna rewelacja. Po śniadanku jedziemy do Gura Raului nad jezioro o do Wąwozu Sybińskiego. Agnieszka , która jakoś tak wyszło, że została faktyczną kierowniczką wyprawy opracowała trasę. Nie jedziemy główną szosą lecz wiejskimi aczkolwiek zupełnie przyzwoitymi drogami przez ładne, turystyczne wioski Vale, Sybiel, Orlat...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,25616,67675029,67675029,Rumunia_sierpien_2008.html


Temat: kawior z bakłażanów - do czego?
Doskonale wiem, że to po prostu pasta z bakłażanów :), użyłam nazwy "kawior z bakłażanów", bo tak jest napisane na słoiczku i pod taka nazwą to znam. Dziękuję wszystkim za odpowiedzi :)
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,22490607,22490607,kawior_z_baklazanow_do_czego_.html


Temat: zamrażanie cukinii i bakłażana
pasta z bakłażanów Przygotowanie: 2 godz Pieczenie: 20 min Trudność: łatwizna Składniki • 5 kg bakłażanów przekrojonych na połówki, 1 kg papryki • 1/2 szklanki oliwy z oliwek • sól, pieprz, kumin, 12 łyżeczki zmielonej pepperoni, 5 ząbków czosnku Etapy przygotowania 1. Bakłażany po posoleniu i odsączeniu na papierowym ręczniku smarujemy oliwą z oliwek i pieczemu...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,28714261,28714261,zamrazanie_cukinii_i_baklazana.html


Temat: Co warto zjeść w egipcie??
...co juz napisane powyzej stanowczo tak (zwlaszcza wielkie krewetki z grilla) oraz: Ful - pasta z pewnego rodzaju fasoli przupraiwana roznie wg wlasnego uznania (sol, pieprz, chilli, kammun, limonka, drobno posiekana cebulka) - podstawa egipskiego sniadania Ta'mija (zwana tez falafel) - "kotleciki" fasolowe Baklazan pod kazda postacia - smazone plastry bez niczego, te same z sosem pomidorowym, nadziewany na ostro (na zimno), babaganouh ( pasta z baklazana na zimno) Szorba l-ads - zupa z soczewicy, najczesciej robiona jako zupa-krem Muluhija - zupa z juty, moze byc na wywarze z kurczaka lub krewetkowym. Rzecz dla amatora ze wzgledu na wyglad i konsystencje. Osobiscie uwielbiam Mahszi - nadziewane ryzem (lub ryzem z miesem) rozne warzywka: papryka, cukinia, bialy baklazan i najciekawsze: w liscie winogron.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,622,16156542,16156542,Co_warto_zjesc_w_egipcie_.html


Temat: snobizm kulinarny (temat otwarty)
Trochę nie na temat, ale skoro tenże (temat) otwarty... Kupiłam wczoraj: tapenadę, słoiczek pasty z bakłażanów, po kawałku parmezanu, gruyera i jeszcze jakiegoś bardzo zagranicznego sera, i doniczkę świeżego rozmarynu. I zapłaciłam jakieś 70 zlotych. Za które emeryt wyżywiłby się pewnie przez tydzień. A były to tylko DODATKI do wczorajszej kolacji. Przez chwilę miałam wyrzuty natury moralnej, potem sobie wytłumaczyłam, że moi bliscy (kot i ojciec - emeryt) głodni nie chodzą, i dbam o nich jak potrafię,...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,15730922,15730922,snobizm_kulinarny_temat_otwarty_.html


Temat: ser halloumi
:)) mogę jeszcze polecić Ci w "Oliwce" pyszną oryginalną pastę z bakłażana i świetne gołąbki w liściach winorosli (dolmadakia) w puszkach, najlepsze bezmięsne.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,40603366,40603366,ser_halloumi.html


Temat: JA CHCĘ CHLEBA!!!
...Upieczone placki zawiń w folię lub pergamin bv nie stwardniały. Można je przechowywać zamrożone. Chlebki je się na ciepło lub na zimno. Jeśli natniemy placki wzdłuż krawędzi, powstanie kieszeń. Możemy ją napełniać, czym mamy ochotę. Klasyczne arabskie nadzienie stanowią kulki falafla i pokrojo- ne warzywa, polane w środku odpowied- nim sosem. Niektórzy smarują pitę (od środka lub z zewnątrz) hummusem (pastą z cieciorki), pastą z bakłażana lub awoka- do. Ale można włożyć do kieszonki (cie- płej lub zimnej) co kto chce - pokrojone wędliny, żółty ser, pomidory, ogórki lub gotowane czy smażone warzywa z kawałkami mięsa. Alpejski chleb z orzechami 2 i pół szklanki mąki, łyżeczka soli, łyżka cukru, 1,5 dag drożdży, szklanKa ciepłego mleKa; 4 łyżki stopioneqo masła lub oleju; 1/3 szklanki grubo siekanych orzechów włoskich ; .olej do...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,579,6158622,6158622,JA_CHCE_CHLEBA_.html


Temat: jak zawekować pastę z bakłażana??
jak zawekować pastę z bakłażana?? Czy to w ogóle jest możliwe?? Bakłażan co prawda był porządnie upieczony i zmiksowany z oliwą i czosnkiem. Zajadamy się ta pastą, ale przyrządzenie jej chwilę zajmuje, więc zastanawiam sie czy można zrobić sobie ilość przemysłową i zamknąć ten wspaniały smak w słoiczkach...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,82249375,82249375,jak_zawekowac_paste_z_baklazana_.html


Temat: bakłażan....
podobno przepyszna jest pasta z bakłażana. Piecze się całego w piekarniku, aż bedzie wyglądał jak flak, obiera się z skóry, a miąższ podaje wymieszany z czosnkiem, oliwą i co tam komu w duszy gra. Ale tak tylko słyszałam, muszę sama spróbowac
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,44009,62584705,62584705,baklazan_.html


Temat: Pasta z bakłażana
Pasta z bakłażana Jadłam kiedyś. Smakowała mi bardzo i chciałabym zrobić. Wiem, że powinnam upiec bakłażana, ale co dalej? Zmiksować po prostu? L
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,13815447,13815447,Pasta_z_baklazana.html


Temat: RATUNKU! Szybkie potrawy dla niespodziewanych...
Zdecydowanie grzanki z żółtym serem. Staram się zwykle w domu mieć słoiczek ajwaru ( pasta z bakłażana, papryki, pomidorów itp.). Smaruję pieczywo ajwarem, na to plasterek ż. sera, do tego mogą być jakieś zioła i chwilę zapiekam. Pycha :-) Pozdrawiam (i witam, pierwszy raz tu :-) )
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,9060271,9060271,RATUNKU_Szybkie_potrawy_dla_niespodziewanych_.html


Temat: Rewizyta - potrzebne przepisy!
...zabki czosnku (w calosci), sol, pieprz - wymieszac, odstawic do lodowki zeby sie przegryzlo salata z ciecierzycy - cieciezyca (ugotowana lub z puszki), pokrojona w kostke czerwona papryka, pokrojona w piorka czerwona cebula, duzo koperku, sol, pieprz, oliwa. Wymieszac i dostawic do lodowki, zeby sie przegryzlo. rukola, orzechy wloskie, pokrojone suszone sliwki, oliwa, ocet balsamiczny, sol, pieprz - wymiszac, podawac od razu. humus pasta z baklazanow kruche, slone ciasteczka z serem plesniowym i orzechami jak jeszcze na cos wpadne, to napisze
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,43139,67674023,67674023,Rewizyta_potrzebne_przepisy_.html


Temat: jak zawekować pastę z bakłażana??
Oprócz pasty zrób coś takiego: gotowanie.onet.pl/17296,0,1,baklazan_na_sposob_wloski,ksiazka_przepis.html gotowanie.onet.pl/6953,ksiazka_przepis.html gotowanie.onet.pl/6957,ksiazka_przepis.html A moja pasta z bakłażanów: gotowanie.onet.pl/17200,ksiazka_przepis.html
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,82249375,82249375,jak_zawekowac_paste_z_baklazana_.html


Temat: Co warto zjeść w egipcie??
Hej Ponad rok temu zadałam podobne pytanie na pl.rec.kuchnia, może w czymś Ci pomoże :) (pewnie będzie trzeba poskładać linki poniżej) A od siebie dodam - owoce morza w każdej ilości, sok z mango i trzciny cukrowej, rodzaj egipskiej pizzy zwanej foutir, wszelkie możliwe przystawki w każdej ilości, szczególnie pastę z bakłażana i hummus !! :) A nade wszystko KEBAB, nie miej złudzeń, że to przypomina shitowe bułki z mięsem z tureckich budek w Polsce ! To coś najlepszego, co jadłam w życiu !! :) groups.google.pl/groups?hl=pl&lr=&ie=UTF-8&c2coff=1&threadm=bbvf80%24rdc%241%40nemesis.news.tpi.pl&rnum=2&prev=/groups%3Fq%3Dco%2Bje%25C5%259B%25C4%2587%...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,622,16156542,16156542,Co_warto_zjesc_w_egipcie_.html


Temat: ajvar - szukam
Z tego co wiem - ajvar to pasta z bakłażanów. Pyszna zresztą, ale jak się ją robi?... Wczoraj zaś robiłam pyszne (ą) ratatouille i mogę się podzielić przepisem, który choć w części może zastąpi ajvar... 4 nieduże cukinie, 2 bakłażany, 5 pomidorów, 3 cebule, 2 papryki czerwone, 5 ząbków czosnku, 1 szklanka oleju lub oliwy, sól, tymianek. Bakłażany pokroić w plastry, posolić i odstawić na godzinę, osuszyć. Cukinię...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,2889548,2889548,ajvar_szukam.html


Temat: Czego byście nie kupili/ugotowali gdyby nie Forum?
Niewiele tego, bo staż krótki (i w sumie gotuję mało), ale: - muli - nie odważyłąbym się bez forumowej grupy wsparcia - tarty z kurkami - nie przyszłobymi do głowy, że można :) - pasty z bakłażanów (ale na nią spuścmy kurtynę miłosierdzia) Aha, pierwszy raz w życiu kupiłam ocet balsamiczny. Jeszcze nie wiem, co z nim zrobię, ale kupiłam.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,15928928,15928928,Czego_byscie_nie_kupili_ugotowali_gdyby_nie_Forum_.html


Temat: tosty
papryka swieza i konserwowa, cebulki konserwowe, pasta z baklazana; korniszony; oliwki, seler naciowy, szparagi z grila
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,12825957,12825957,tosty.html


Temat: tosty
pasta z baklazana? Szparagi z grilla? Brzmi swietnie. A pozostale? Podejrzewam, ze nie moge ich po prostu polozyc na tost? Czy moge prosic o szczegoly? Dzieki za odzew.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,12825957,12825957,tosty.html


Temat: kawior z bakłażanów - do czego?
to pasta z bakłażanów-jadłam, ale robione w Egipcie, podawane na gorąco z pieczywem, a na zimno to nie wiem
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,22490607,22490607,kawior_z_baklazanow_do_czego_.html


Temat: Kuchnia Bułgarska
...albo udzielic > jakis informacji na temat miejscowości Złote Piaski. Pozdrwiam i dziekuje Iwa KUCHNIA BUŁGARSKA Jest fantastyczna. Polecam: - biurek (panierowana papryka nadziewana i pieczona z ostrym serem), - sałatka Snieżanka (coś w rodzaju tzatziki ale lepsze), - kebabcze i kjufte (mielone mięsko z ziołami z grilla), - sałatka szopska (pomidory i ogórek z oliwą i kaszkawałem), - liście winogron nadziewane ryżem, - pasta z bakłażana z czosnkiem, - cielęcina w sosie pomidorowym zapiekana w glinie z cebulą i z jajkiem (nie pamiętam nazwy), - wszystko z grilla - wina (nie kieruj się złymi doświadczeniami z winami bułgarskimi z polskich sklepów). Miłej zabawy i przyjemnych wrażeń kulinarnych
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,2689563,2689563,Kuchnia_Bulgarska.html


Temat: kanapkowa rozpusta :)
Szpinak liściasty mocno odparowany, z czosnkiem i fetą na chlebie pełnoziarnistym. ostatnio humus i pasta z bakłażanów z chlebem (chrupkim też)
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,54515957,54515957,kanapkowa_rozpusta_.html


Temat: Książka kucharska.
PASTA Z BAKLAZANOW Składniki: * 2 młode bakłażany średniej wielkości * 2 łyżki soku z cytryny * 2 łyżki " z kopką" majonezu * 2 zmiażdżone ząbki czosnku * sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: 1. Opalamy bakłażany: wkładamy je w całości do piekarnika na 45 minut na wysoką temperaturę (ok.200 stopni). Można je także opiec nad palnikiem, albo na grillu - dopóki cała skórka nie będzie...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,25695,48437598,48437598,Ksiazka_kucharska_.html


Temat: greckie jedzenie - na jesień
Jak dla mnie wątek kultowy. Zawsze dzieliłam jedzenie na zimowe(dania kuchni polskiej, chińskiej -te ostre seczuańskie, tex-mex)i letnie(kuchnia włoska). Kuchnia grecka potrafi i ogrzać w zimowe wieczory(ach ten cynamon do mięs)i być jak marzenie o lecie- grillowana papryka w oleju z fetą, pasty z bakłazanów i oliwek...Dzieki za ten wątek!
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,18403970,18403970,greckie_jedzenie_na_jesien.html


Temat: śniadanie
...kremowy serek kozi z grilowana papryka (mozna tez podpiec w piekarniku do zweglenia skorki, ktora sie potem usuwa); paste z grilowanych warzywek (baklazan, cukinia, papryka, czosnek itp.) technika jak wyzej; maslo orzechowe; zmiazdzone awokado plus wedlina; wszelkie pasty na bazie serka kremowego (z ryba, oliwkami, orzechami, suszonymi pomidorami itp); pasztety miesne albo z fasoli; humus (pasta z cieciorki, tahini, oliwy i czosnku); twarozek; paste z baklazana; wedzona rybe; szpinak uduszony z czosnkiem i kozim serkiem; ech, koncze bo robie sie glodna.... dodam tylko ze wszystko powyzej daleko zdrowsze od szynki! (no moze oprocz pasztetu) smacznego!
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,28703025,28703025,sniadanie.html


Temat: Co na jutrzejszy mecz?
A miałem nie oglądać...No to mrożona wódka i purisy z pastą z bakłażanów...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,43272512,43272512,Co_na_jutrzejszy_mecz_.html


Temat: Wątek kulinarny - co trzeba w Egipcie spróbować?
humus (pasta z ciecierzycy), tahina (sos sezamowy), pasta z bakłażana, ful (pasta z fasoli, w większości hoteli podają ja do śniadań), okrę na gorąco (takie warzywko), szpinak po "ichniemu", bakłażany, koftę, czy inne mięska, słodycze (ciastek jest tyle i tak słodkie, że nie da się tego przejeść - btw. na Old Markecie, niedaleko Faresa jest taka "uliczna" cukiernia, gdzie można wszelkie słodkości kupić np. na wynos, po prawie normalnych cenach...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,622,102565239,102565239,Watek_kulinarny_co_trzeba_w_Egipcie_sprobowac_.html


Temat: baklazan: kto zacz?;) dosc pilne!!!
podałam w swoim poprzednim pośćie, bakłażana nasmarowanego oliwą w całości wsadza się do nagrzanego piekarnika, piecze się do miękkości około godzinę, następnie odstawia do lekkiego ostygnięcia, rozkrawa, wydłubuje miąższ, który drobno się sieka (jak ktoś lubi to miksuje na masę). doprawia się wyciśniętym czosnkiem, oliwą, solą, pieprzem, ostrą papryką, ewent. kminem. może istnieją inne wersje pasty z bakłażana, ta jest najpopularniejsza. jeśli bakłażan będzie z pomidorami i cukinią w zapiekance, to one puszczą sos i bakłażan się w tyk sokach ugotuje, ale zapiekanki warzywne są różne i np. jakoś surowego bakłażana pod beszamelem nie widzę, ale może się mylę. zresztą obsmażony lub choćby lekko zgrilowany bakłażan nabiera innego, często pożądanego smaku. podałam też wersję zapiekanego bakłażana,...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,79730676,79730676,baklazan_kto_zacz_dosc_pilne_.html


Temat: konsumpcja w czasie podróży pociągiem
...na południe Polski(9 godzin). Nie miałam ani grosza, aby kupić choćby bułkę. W przedziale jakieś "ruskie" wyciągnęli wałówkę. Czego tam nie było! Zapachy były niesamowite. Byłam wściekła, że tak się obżerają jakimś świństwem, a ja muszę to znosić, a na dodatek jestem głodna. Po jakimś czasie, ktoś z nich zaproponował mi poczęstunek. Pomyślałam - nie wypada odmówić... Do dziś pamiętam smak tych kanapek, z pastą z bakłażanów i jakimiś przyprawami ziołowymi.Najadłam się do syta i byłam im wdzięczna za "gościnność" Więc może zanim ktoś sięgnie po kanapki z kiełbasą w pociągu , niech zapyta: Czy ktoś jest głodny? A taki gest nie wzbudzi innych uczuć poza sympatią :-) czasem brak jednej osoby sprawia, że cały świat wydaje się wyludniony
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,10226,94245898,94245898,konsumpcja_w_czasie_podrozy_pociagiem.html


Temat: Objazdówka z Logostourem - relacja
...do autokaru bagaż głowny - wieczorem autokar pojedzie do Sharm na własnych kołach, a na razie zawozi nas na kolację. Mam nadzieję, że była to jednak frajda dla większości - bo akurat w naszym czteroosobowym towarzystwie trzy osoby nie jadały ryb i owoców morze programowo, a ja konsumując rybkę (pyszną!) podejrzliwie zerkałam na to drugie na talerzu (co okazalo się być kalmarem, jak dla mnie mocno gumowym w konsystencji). Jako przystawka - falafel i pasta z bakłażana. Nie będę miłośniczką tej pasty, ale smak - nie da się ukryć - co najmniej oryginalny. Zionęłam ogniem ;] Zważywszy na to, że druga przystawka była bardziej pikantna niż pierwsza... ;) Ale słyszałam osoby zachwycone tą kolacją - więc się nie czepiam :) Menu pouczające jak dla mnie :) Powrót do hotelu, podawanie grafiku na dzień następny, pilot: "Pobudka, śniadanie fakultatywne jeśli ktoś z państwa...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,622,72786539,72786539,Objazdowka_z_Logostourem_relacja.html


Temat: Bakłażany-tym razem przetwory
Jestem w trakcie robienia pasty z bakłażanów. 5 kg bakłażanów przekrojonych na połówki upieczonych w piekarniku i pozbawionych skórki zmieszałem z 1 kg papryki równiez upieczonej i oskórowanej, bez nasion. To wszystko zmiksowałem i w tej chwili odparowuję w garnku z 1/2 szklanki oliwy z oliwek ekstra vergine. Nie wiem jeszcze na jakie zdecyduję się przyprawy. Na wstępie sól i pieprz na pewno, do tego 2 łyżeczki zmielonej i wysuszonej pepperoni....
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,27654188,27654188,Baklazany_tym_razem_przetwory.html


Temat: Nocne Pogaduchy :)
..." co sprowadza studentów i zagranicznych gości na placyk sąsiadujący z zajezdnią śmieciarek? Odpowiedź jest jedna. Pyszne Libańskie jedzenie! (...) najlepiej wybrać się w kilka osób, bo miejsce ma charakter biesiadny., poza tym im więcej nas, tym większą ilośc przystawek będziemy mogli spróbować. A jest z czego wybierać. Podstawą kuchni libańskiej są 3 składniki : czosnek, cytryna i oliwa z oliwek. Na ich bazie powstają pasty z bakłażana - baba ghannouge, cieciorki - homos tahini, czy jogurtu - labneh. Do tych i innych zakąsek zamiast cieniutkiej pity warto poprosic o pulchny i ciepły turecki chlebek. (...) Warto też kupić arabskie ciasteczka z daktylami. Będzie czym osłodzić jesienne wieczory. al.Niepodległości 213 www.samira.pl
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,10662,29838591,29838591,Nocne_Pogaduchy_.html


Temat: Asad Kebab - jadł ktoś?
Ostatnio wychodząc już z pełnym żołądkiem zauważyłem, że właściciel wstawiał za ladę jakieś nowe specjały. Okazuje się, że były to humus i pasta z bakłażanów. Miał może ktoś okazję spróbować?
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,296,80942222,80942222,Asad_Kebab_jadl_ktos_.html


Temat: pomysły na podróżne żarełko :)
...nie chciałabym zbytnio szaleć z ilością chleba :) Oczywiście w grę wchodzą jogurty, owoce, ew. jakaś kanapka, ale może ktoś ma pomysł na coś spoza tego standardowego zestawu?:) Osobiście wykombinowałam sobie, że może by zmajstrować "tortille", czyli podsmażone mięsko + ulubione zielsko (pomidor, ogórek, papryka, cukinia, czy co tam w lodówce się uchowało) zawinięte w sałatę lodową zamiast kanapki albo hummus czy pastę z bakłażana w słoiczku i do tego pokrojone w słupki warzywa. Jeśli któraś z Was ma jakąś radę, podpowiedź, sugestię chętnie skorzystam :)
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,20960,46178614,46178614,pomysly_na_podrozne_zarelko_.html


Temat: bej bej bej
Gość portalu: Dzidka napisał(a): > ... i naleśniki z kurczakiem z warzywami polane sosem czosnkowym.... > MNIACH!!!!!!!!!!!! MNIACH!!!!!!!!!!!!!! > nie.. tym razem pasta z baklazanow, jogurtu i czosnku :) smacznego pozdrawiam Orient Man
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,63,6962680,6962680,bej_bej_bej.html


Temat: co na imprezę składową?
warzywa (marchew, cykoria, ogórek zielony, kalafior, papryka, brokuły, młoda cebulka) i paluszki chlebowe lub chlebki pita podpieczone, do tego dipy na bazie jogurtu (czosnkowy, curry, pomidorowy, paprykowy, ziołowy), dip fasolowy, humus, pasta z bakłażana. nachosy z guacamole, salsa pomidorową i śmietanową (kwaśna śmietana, chili, kolendra, sok z cytryny, sól, pieprz) mini pizze mini tarty z ciasta francuskiego (na kwadratach układasz, co fantazja podpowie - uduszony szpinak, szynka, ser, suszone pomidory, bazylia, pieczarki podduszone, cebula uduszona z papryką czerwoną, szparagi)
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,79552502,79552502,co_na_impreze_skladowa_.html


Temat: Pasta z baklazanow
Pasta z baklazanow Stoi sobie spory sloik z
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,38493111,38493111,Pasta_z_baklazanow.html


Temat: bakłażany Babi - dla potomności:-)
pasta z bakłazana do krakersow, miesa, do czego ozorek polubi ;) oczywiscie pokroic, posolic, odstawic, oplukać. usmazyc na dobrej oliwie, doprawic czosnkiem, sola, odrobina pieprzu i rozmarynem (lub innym ziolem, ktore sie lubi, np. tymiankiem etc.). potem dusic chwile mieszawszy ;) az sie z tego paciaja zrobi. mozna to na cieplo i na zimno.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,41978897,41978897,baklazany_Babi_dla_potomnosci_.html


Temat: co podać...
Carpaccio z łososia na liściach różnokolorowych sałat z sosem tysiąca wysp alno koktajl z krewetek. A może prosta sałatka z pomidorów, cebuli i sosu czosnkowego z kilkoma kroplami octu balsamicznego i bazylii. Można również pastę z bakłażana na grzankach z sosem ostrygowym.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,28020879,28020879,co_podac_.html


Temat: Co dobrego i dziwnego jedliście gdzieśtam?
W Rumunii wiele lat temu jadłam pomidory nadziewane pastą z bakłażanów. Jak oni to robili i czym doprawiali nie wiem. W kazdym bądź razie było paskudne w smaku.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,10159,3645803,3645803,Co_dobrego_i_dziwnego_jedliscie_gdziestam_.html


Temat: Bakłażany jak jeszcze można
Zrobiłam pastę z bakłażana zgodnie z w/w przepisem, ale to wcale nie jest smaczne!! Jakieś takie bez smaku- mimo intensywnych prób doprawienia tego. A szkoda.......... Teraz stoi w lodówce i nikt nie chce się tknąć :(
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,47432671,47432671,Baklazany_jak_jeszcze_mozna.html


Temat: Słownik kebabowy
BuLguR a nie buRguL, to raz. Jest to rodzaj kaszy, poniewaz są to lekko rozdrobnione ziarna pszenicy (tak jak kuskus czy kasza manna, które są kolejnymi fazami rozdrobnienia ziaren) Baklawę robi się z ciasta filo a nie francuskiego, w zyciu tez nie widzialam sambosy w ciescie francuskim, jest to raczej ciasto na bazie proszku do pieczenia i smazonego w glebokim tluszczu. Mutabal to owszem pasta z baklazana, ale nie podawana z zadnym sosem sezamowym, tylko doprawiana tahini, czyli pasta sezamowa (około łyżeczki na porcję 2-3 bakłażanów). Tak samo w wypadku hummusu, czyli pasty z ciecierzycy vel grochu włoskiego. Waznym skladnikiem ajranu i tzatzików jest czosnek, o czym warto wspomnieć, jesli ktos po ich spozyciu wybiera sie na randke lub spotkanie sluzbowe. Falafel robi się tylko z ciecierzycy, nigdy z soi czy...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,287,95162867,95162867,Slownik_kebabowy.html


Temat: potrawy z baklażana
przepisow na baklazana sa setki: zapiekany z serem, duszony z innymi warzywami, pasta z baklazana, moussaka itd. Ja to lubie taka prosta potrawe z baklazana: kroje go na dlugie plastry, no wiadomo ze sole i po 30 minutach osaczam io wycieram recznikiem papierowym, zeby pozbyc sie goryczy. Potem przesmazam go na oliwie. Czasem posypuje maka przed smazenie bo baklazan strasznie wchlania oliwe. Teraz do naczynia zaroodpornego wkladam na zmiane: baklazan, pomidory, duuuuzo serow: mozzarella, ser zolty i np plesniowy jeszcze....
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,4277232,4277232,potrawy_z_baklazana.html




Sitedesign by AltusUmbrae.